Νέες δημοσιεύσεις στον Μετάλογο

Στο πρόσφατο τεύχος 36 του Μεταλόγου, του περιοδικού της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, δημοσιεύτηκαν 2 κείμενα (σε ελληνικά και αγγλικά) σχετικά με τις συνδέσεις της queer θεωρίας με την συστημική οικογενειακή θεραπευτική πρακτική.

Και τα δυο ξεκινούν από το εξαιρετικό βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολάου “Κάτι τρέχει με την Οικογένεια: Έθνος, πόθος και συγγένεια στην εποχή της κρίσης” (2018). Στο λινκ που παρέχουμε στον τίτλο, μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στη βιβλιονετ, καθώς και ένα αρχείο κριτικών παρουσιάσεών του.

Η πρώτη δημοσίευση, διαθέσιμη εδώ στην τελική της μορφή πίσω από ένα paywall, είναι μια εκτενής βιβλιοπαρουσίαση απευθυνόμενη σε ένα κοινό (οικογενειακών) θεραπευτών, η οποία επιχειρεί να δείξει τη σημασία του βιβλίου και τη χρησιμότητά του για μια σύγχρονη οικογενειακή θεραπεία. Μπορείτε να τη διαβάσετε και εδώ σε προτελική εκδοχή.

Η δεύτερη δημοσίευση, διαθέσιμη εδώ στην τελική της μορφή πίσω από paywall, είναι μια συζήτηση με τον Δημ. Παπανικολάου με τίτλο “Οικογένειες-βραχυκύκλωμα, δημόσια παρρησία, queer γενεαλογίες και αναταραχές αρχείου”, όπου συζητάμε τις έννοιες αυτές και τη συνάφειά τους με την οικογενειακή θεραπεία. Μπορείτε να τη διαβάσετε και εδώ, σε προτελική εκδοχή.

Επιπλέον, σε αυτό το θέμα, όπου κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια, αλιεύσαμε και τα εξής βίντεο, μεταξύ άλλων, αν θέλετε να πάρετε μια εικόνα για τη σκέψη του Δημ. Παπανικολάου:

Ο Δημ. Παπανικολάου μιλάει για το κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα “Κάτι τρέχει με την οικογένεια” που επιμελήθηκε το 2019 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Η βιντεοσκόπηση μιας εκτενούς συζήτησης στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το θέμα της οικογένειας, που συντόνισε ο Παπανικολάου το 2015, που αναφέρεται και στο βιβλίο.

Related Posts

Leave a comment