Σεμινάριο Εισαγωγής στη Συστημική Σκέψη και τισ Τεχνικές
(30 ώρες)
Στο σεμινάριο αυτό, θα επιχειρήσουμε μια εισαγωγή στη συστημική θεωρία εστιάζοντας σε κλινικές περιπτώσεις. Θα πιαστούμε δηλαδή από δημοσιευμένα κλινικά περιστατικά όπως την περίπτωση του Enrico, της Regina, της Tereza S., της οικογένειας Μπ, της Βασίλισσας των γκέτο, του μητρικού ζεύγους Δήμητρας-Περσεφόνης κα., προκειμένου να εικονογραφήσουμε πως η συστημική θεωρία διαπνέει ένα κλινικό σκεπτικό θεραπείας, τη διαγνωστική των συμπτωμάτων και την εργαλειοθήκη των συστημικών τεχνικών και παρεμβάσεων. Μέσα από αυτές τις περιπτώσεις ψυχώσεων, διατροφικών διαταραχών, φοβιών, ενδοοικογενειακής βίας, παραμέλησης και οριακότητας θα διατρέξουμε έννοιες από όλο το ιστορικό φάσμα της συστημικής θεωρίας όπως ο διπλός δεσμός, οι παράδοξες παρεμβάσεις και οι υποθέσεις, το γενεόγραμμα, η ασέβεια, η οριοθέτηση και τα τρίγωνα, η μη-βίαιη αντίσταση και ο ανοιχτός διάλογος.
Μια πλήρης αλλά συνοπτική γνωριμία με το συστημικό κλινικό σκέπτεσθαι, το σεμινάριο είναι ανοικτό σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και φοιτητές ψυχολογίας και συναφών επιστημών, εκπαιδευόμενες/ους και απόφοιτες/ους άλλων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, συστημικούς θεραπευτές που επιθυμούν την εμβάθυνση μέσα από τα κλινικά περιστατικά, αλλά και όποιο άλλο πρόσωπο με ενδιαφέρον για τη συστημική θεωρία και κλινική πρακτική.
Οι συναντήσεις του σεμιναρίου θα διεξάγονται διαδικτυακά την πρώτη και την τρίτη Δευτέρα του μήνα (απόγευμα 18:00-21:00 ή πρωί 10:00-13:00) από τον Οκτώβρη 2022 – Φλεβάρη 2023.
Σε κάθε μια από τις 10 τρίωρες συναντήσεις θα αναλύουμε μια κλινική περίπτωση, αρχίζοντας με μια λεπτομερειακή περιγραφή του περιστατικού, κατόπιν επεξεργασία/συζήτηση σε υπο-ομάδες, ακολουθούμενη από μια σύντομη θεωρητική πλαισίωση για τη διαγνωστική, τις συναφείς συστημικές έννοιες και τεχνικές. Στο τέλος της κάθε συνάντησης θα διατίθεται το περιστατικό που παρουσιάστηκε καθώς και σύντομη σχετική βιβλιογραφία.
Συντονιστές:
Ο Γιώργος Κεσίσογλου (Ph.D) εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος και οικογενειακός θεραπευτής. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στις διεργασίες ομαδικής εποπτείας. Συνεργάτης του Συστημικού Ινστιτούτου Κύπρου, εχει διδάξει επίσης μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας, Ποιοτικής Έρευνας και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι απόφοιτος και διδάκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., μέλος της Συστημικής Εταιρείας Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), ενδιαφέρεται για κριτικές, πολυπολιτισμικές και κοινωνικοκονστρουξιονιστικές προσεγγίσεις.
Η Ιωάννα Ρεβίθη είναι ψυχολόγος (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική και Κλινική Ψυχολογία (Α.Π.Θ.) ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική Συμβουλευτική και Θεραπεία καθώς και στην Τραυματοθεραπεία ΕΜDR σε ενήλικες και παιδιά. Έχει εργασθεί μακροχρόνια με παιδιά και οικογένειες σε διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια αλλά και ως καθηγήτρια ψυχολογίας και συντονίστρια ομάδων. Ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα ως συστημική θεραπεύτρια με παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες. Είναι μέλος της EFTA και της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, όπως και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Κόστος σεμιναρίου: €300. Δυνατότητα πληρωμής σε 3 δόσεις (αρχες Οκτώβρη, αρχές Δεκέμβρη, αρχές Φλεβάρη). Σε τυχόν προπληρωμή ως την 1η Σεπτεμβρίου, το κόστος διαμορφώνεται στα €250.
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου.
Επικοινωνία για πληροφορίες:
Γ. Κεσίσογλου: giorgos.kesisoglou@gmail.com (6981714143)
Δηλώσεις ενδιαφέροντος: https://forms.gle/RCZYHZ9TMdTxxLa88